top of page

Cultură

         Cultura japoneză a evoluat foarte mult de-a lungul secolelor de la forma ei originară, cultura Jomon la un hibrid contemporan, care combină influențe din țări din Asia, Europa și America.

   Inițial,China și Coreea au avut o influență puternică asupra dezvoltării culturii Yayoi începând cu anul 300 Î.H. și culminând cu introducerea culturilor de orez, ceremonialului funerar, a olăritului, picturii, scrisului, poeziei, etichetei de curte, a limbii chineze scrise și a budismului Mahayana până în secolul VII A.D.

           În lunga ei eră medievală, Japonia și-a dezvoltat o cultură unică, printr-o diversificare treptată a tuturor artelor (ikebanaorigamiukiyo-e), meșteșuguri (păpuși, articole lăcuite, oale), dans tradițional, teatrul(kabukiNohbunrakurakugo),tradiții diverse(onsensentōceremonia ceaiuluiarhitecturăgrădinisăbii Katana), și bucătărie.

         Arhitectura japoneză a fost în mod tradiţional caracterizată prin structuri din lemn, ridicate uşor de la pământ, cu acoperişuri din ţiglă sau stuf. Uşile glisante - Fusuma au fost utilizate în loc de pereţi, permiţând configuraţia internă a unui spaţiu pentru a fi personalizat pentru diferite ocazii. În acest context nu au fost utilizate niciodată scaune şi mese mari până în secolul 20, acestea fiind înlocuite cu pernele tradiţionale aşezate direct pe podea.

         Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiționale sunt: peștele și alte produse marine, zarzavaturile și orezul. Peștele este deseori servit crud, ceea ce necesită ca el să fie foarte proaspăt și să fie tăiat cu un cuțit bine ascuțit. Abundența produselor marine în apele care înconjoară Japonia și religia budistă (care este împotriva uciderii animalelor) au făcut ca japonezii să folosească carne, produse lactate, grăsimi animale etc. în mod mai redus.

         Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia și miso - pastă de fasole soia - sau orez (sake, oțet din orez, mirin- un sake dulce). Pentru a menține gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea folosește condimente iuți, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō (Zanthoxylum piperitum) sau semințe uscate și măcinate ale aceleiași plante sanshō.

bottom of page